Jesli poprosilbym Cie o wymienienie wloskich potraw, z pewnoscia najpierw pomyslalbys o pizzy i nie pomylilbys sie! Przysmak ten je sie tutaj przynajmniej raz w tygodniu, jednak rozni sie nieco od tego robionego w Polsce.
- Mozzarella zamiast zoltego sera - Wlosi nakladaja na pizze specjalna mozzarelle do pizzy, myslalem, ze pekna ze smiechu jak powiedzialem, ze my zazwyczaj uzywamy zoltego sera.
- Najpierw ser - po nalozeniu ciasta na blaszy, podaj sos i posyp ja serem. NIE SYP SERA NA WIERZCHU i NIGDY NIE WYJMUJ PIZZY W TRAKCIE PIECZENIA ZEBY DODAC TROCHE SERA. Ser sie nie przypali, natomiast rozplynie sie po calej pizzy i skladnikach.
- Sekret swietnego ciasta - do wyrobienia ciasta uzywaj tylko wlasnych rak (bez maszyn, bez walkow) , nie zgniataj ciasta (najlepiej uzywac jednej reki) i daj mu urosnac, potrzeba do tego czasu, a efekt bedzie o niebo lepszy.
- Skromnosc smakuje lepiej - na kazdej pizzy znajdziesz jeden (ew. dwa skladniki), ktore na pizzy smakuja duzo lepiej, niz nakladanie wszystkiego co masz w domu :)
- Giro pizza - w pizzeriach jak i w domu czesto spotykam sie z okresleniem "giro pizza". Mozna to okreslic jako swieto pizzy, gdzie po wyjeciu z piekarnika jednego placka, od razu wklada sie drugi do pieczenia. Pizze kroi sie i od razu je, wiec kazdy kawalek jest swiezy, goracy i chrupiacy.
- Wloskie skladniki - nie znajdziesz tutaj pizzy z kurczakiem albo ananasem. Natomiast jestem zachwycony pizza z frytkami! Wlosi nie polewaja tez pizzy np. ketchupem "gdyz zabija caly smak".
Skladniki:
1)CIASTO (W moim host-domu robi sie okolo 10 pizz, kazda o srednicy 32cm. Jesli masz zamiar zrobic mniej, zachowaj tylko odpowiednie proporcje)
- 1,6 kg maki typu 0 (w Polsce najbardziej zblizona do maki pszennej typu 650 (tzw. uniwersalna)
- okolo pol litra letniej wody (4 szklanki)
- 45g drozdzy w proszku
- słód (moja rodzina uzywa "Malto diastasico" firmy CuoreDi)
- oliwa z oliwek "jedno kolko"
- sól
- cukier
2)SOS
- passata di pomodori - wloski sok z pomidorow
Do dosc duzej miski wsypujemy drozdze i slod |
Dodajemy make i lyzeczke cukru, i dokladnie mieszamy wszystkie skladniki |
Dodajemy olej (host-tata zawsze robi to "na oko") jedno kolko. |
W letniej wodzie rozpuszczamy okolo lyzeczke soli i wlewamy calosc do miski |
Zaczynamy ugniatac ciasto (jedna reka) |
Tak wyglada gotowe ciasto. Po ugnieceniu kroimy ciasto na krzyz (widoczne na zdjeciu) i w miejsce to wlewamy troche wody (najlepiej letnia). Ciasto tak przygotowane bedzie roslo lepiej. |
Jesli chodzi o wyrobienie sosu nie jest to trudne. Passata di pomodori (sok pomidorowy) wlewa sie na mala patelnie. Nastepnie gotuje sie ja na malym ogniu, czekajac az zgestnieje i juz, gotowe! Najlepiej uzywac przykrywki, gdyz sos bedzie "strzelal".
Pizze piecze sie w piekarniku o temperaturze 200 stopni. 6-7 minut jedna strona, po czym obraca sie pizze i piecze sie kolejne 6-7 minut (to na wypadek, gdyby Wasz piekarnik nie grzal rowno). Kazdy piekarnik dziala inaczej, wiec w ostatnich minutach pieczenia musicie sami ocenic ile czasu jeszcze brakuje.
Jesli zrobicie pizze z tego przepisu u siebie choc raz, koniecznie mi sie tym pochwalcie. Jestem ciekawy jak Wam posmakuje, bo wyjdzie z pewnoscia!
BUON APPETITO!
Michal
Mike
Michele
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz